Børn og dyr

Undgå bidskader - 10 gode råd

Samvær med hunde og andre familiedyr er gennem forskning dokumenteret, at give børn en lang række sociale færdigheder, der er en fordel resten af livet. Dog er børn under 6 år de mest udsatte, når det gælder risiko for hundebid. Pga. børnenes højde sker bidskaderne desværre ofte i hovedet/ansigtet, og de er derfor mere alvorlige end bidskader mod voksne, hvor det kan være hænder eller ben, det går ud over. De fleste bidskader sker i eget hjem, og det er som regel familiens egen hund, eller en anden hund barnet kender, der bider. Stort set alle bidskader sker, når barnet og hunden er uden voksent opsyn.

DERFOR: 

1.
Lad aldrig børn under 6-7 år være alene med en hund i lang tid. Og lad aldrig børn være alene med en hund hvis de er lukket inde i et lille rum eller en bil. Hundens naturlige adfærd vil nemlig være at gå væk, men hvis den ikke kan komme væk, kan ubehagelige situationer og hund og barn opstå.

2.
Lær dit barn, at forstå hundens signaler. Præcis som de skal lære de forskellige spilleregler, der gælder i trafikken, forhold til deres søskende, forældre, kammerater og ”fremmede” mennesker.

3.
Vær opmærksom på potentielt farlige situationer: Det kan f.eks. være en leg, der går for vidt, eller at barnet kan finde på at blande sig for at beskytte familiehunden, hvis den er i konflikt med en fremmed hund den møder – og dermed havner barnet i en situation, det ikke kan overskue.

4.
Lav et børnefrit område til hunden, hvor den ved, at den kan gå hen for at være alene – og lær barnet at respektere hundens private område.

5.
Det er dit ansvar at socialisere og træne hunden, så den lærer at få kontakt til børn, fremmede mennesker og andre hunden på en passende måde. Har du forsømt denne træning, så lad være med at sætte hunden i situationer, hvor den begår fejl.

LÆR DIT BARN FØLGENDE ENKLE REGLER:

6.
Gå aldrig hen til en fremmed hund uden at få lov

7.
Gå aldrig hen til en hund der står bundet

8.
Se på hunden og ”lyt” til den. Hvad siger den? Kig på hele hundens krop. Vil den lege, kæles, eller vil den være i fred?

9.
Forstyr aldrig en hund når den sover eller ligger i sin kurv/børnefrie område.

10.
Lad altid hunden komme til dig.
OASA henviser med glæde til Den Danske Dyrlægeforenings projekt Hej Hund, der giver information og fakta til de voksne om børn og hunde. Samtidig er der på hjemmesiden et spil, der er testet og målrettet børn helt ned til 3 års alderen, og som danner et glimrende udgangspunkt for familiens samtaler om hunde, hundesprog og om, hvordan man omgås hunde. Find det her: www.hej-hund.dk

Husk på hvor meget livsglæde børn kan få ud af en opvækst med hunde, hvis bare børnene gennem basale regler lærer at omgås hunde.